pink and peach cloudy tropical sky

Topptips när du fotograferar på nya platser

Att resa och uppleva nya platser är uppfriskande och kan verkligen vara en inspirationskälla. Då och då märker jag att jag måste gå någon annanstans för att njuta av och uppskatta det jag har hemma.

Blå solnedgång på Maldiverna

Det är dock inte ovanligt att de flesta av mina fotografier från mina resor är tråkiga eller bara inte bra. Ofta går jag runt med min kamera och inventerar nästan allt, i hopp om att några bilder ska bli ok. Jag kan också känna mig överväldigad när jag är på en fantastisk och storslagen plats, utan att veta var jag ska börja eller vad jag ska fokusera på.

Gör jag det här hemma? Nej, jag brukar ha en plan för vad jag ska porträttera. Jag vet vilken säsong det är och hur långt det har kommit. Jag vet när ljuset är optimalt och vet vart jag ska gå för att ha tur. För det är väl lite sant? Att fotografering handlar om att åka till platser där det finns en sannolikhet att ha tur och hitta det perfekta motivet i optimalt ljus? Men visst, det finns ren tur och överraskningar också, antar jag.

Kricka och sandfärger i t-shirt och strand

Jag har insett att att göra lite research och bli bekant med min nya plats ökar chansen att skapa vackrare bilder.

Jag reste nyligen till Maldiverna med min familj. Om du reser med familjen förstår du min kamp: Alla blir irriterade på dig och din kamera. Därför var min plan att ta så bra bilder som möjligt med minsta ansträngning och påfrestning på min familj.

När jag kom fram skannade jag ön vi bodde på utan min kamera. Var går solen ner och upp ? Vad är väderprognosen? Var kommer vinden ifrån? Hur ser ön ut: vad finns det för djur och växter? Vad verkar vara typiskt för ön? Jag kunde planera och vara social med min familj på samma gång.

Vit blomma med gul mittpunkt och mörk bakgrund
Efter att ha fått kunskap gjorde jag senare en plan för mig själv. Makron sköts mitt på dagen i molnigt väder när barnen vilade. Jag började förstå djurlivet: den majestätiska hägern jag såg den första dagen visade sig vid samma tidpunkt varje dag, havets tidvatten följde ett speciellt mönster, och det gjorde djurlivet i det också. Kompositioner visade sig efter ett tag. Jag visste minuterna när solnedgången skulle vara fantastisk och kunde planera våra kvällsdrinkar därefter!
Haj simmar i grunt vatten med fisk

Jag antar att jag vill säga att att ta bra bilder inte nödvändigtvis betyder att ständigt gå runt med en kamera och inventera. Ibland är den tid och ansträngning vi lägger på att planera våra bilder lika viktig för att ha ett imponerande galleri och portfolio. Det är också lite av lättnad för dig själv och dina medresenärer och familjemedlemmar!

Tänk på några stora konstnärer: Monet hade liljedammar i sin trädgård, och van Gogh porträtterade Arles, där han stannade i över ett år. Båda hade djup kunskap om sina ämnen. Med det sagt är det ingen dålig idé att ta med en smartphone för de där spontana och lyckliga bilderna en gång i livet!

Häger flyger över ett kricka hav

Tack för att du läste, och lycka till!

Hannah

Tillbaka till blogg