camera with plant, grass and a leather case in front of a white background with shadows

Hur du rengör för din kamera och linser

SLR-kamera med ett rengöringskit med finborste, blåsare, rengöringslösningar, trasa och näsdukar

Det här kanske inte är det roligaste ämnet av allt när det kommer till fotografering, men tro mig, att rengöra ditt kit då och då är viktigt och kommer att förbättra bildkvaliteten.

Att engagera sig i fotografering är inte alltid billigt; utrustningen är dyr och designad för att användas. Jag var först lite överbeskyddande med min kamera och trodde att den var ömtålig. Försökte undvika att bli blöt, hålla den fri från smuts och till och med använda ett UV-filter för att skydda min lins. Ganska snart insåg jag att det är omöjligt att bevara mintkonditionen att vara ute i naturen. Som tur var upptäckte jag att de flesta kamerahus och objektiv är byggda för att klara en del tuff hantering. Glaset i premiumobjektiv är ganska reptåligt, och många kamerahus och linser är vädertätade. När jag lärde mig detta tog jag bort mitt UV-filter eftersom jag inte ville täcka mitt högkonstruerade glas med något billigt. Istället använder jag ett motljusskydd för att skydda det från repor. Fuktighet, sand, snö, svenska minusvintrar och regn har fortfarande inte hindrat min Fuji X-T3 från att prestera.

Med det sagt behöver din kompiskamera en och annan TLC för att fungera bra och hålla länge. Så här tar jag hand om min utrustning.

Efter en fotosession

Kamerautrustning på framsidan av en vit bakgrund Jag använder mest min kamera utomhus och behöver ta hand om den när jag kommer hem. De flesta platser där jag fotograferar är fuktiga eller dimmiga, och därför kommer min utrustning troligen att vara lite fuktig. När jag kommer hem ligger all min utrustning fritt utlagd så att den kan torka av. Om jag har använt ett zoomobjektiv eller teleobjektiv drar jag ut det helt för att låta det torka. När jag är ute i blött väder (regn/snö) torkar jag bort allt med en ren mikrofiberduk. Om jag har varit ute i en sandig eller dammig plats, skulle jag överväga att gå över min kamera och lins med en borste och en blåsare. Tänk på att det finns metalldelar i alla kameror som kan rosta med tiden om de inte torkas av. Hemma har alla mina linser linsskydd och zoomar är sammandragna för att undvika damm.

När man ska rengöra en lins

Då och då måste redskapet rengöras på lämpligt sätt. Även om linserna är styva är det bra att undvika att röra vid glaset för att förhindra utsmetningar och repor, så rengör och rör bara vid behov. Jag brukar göra det före och efter en stor resa eller om kameran av misstag blir väldigt smutsig efter en fotosession.

verktygssats för kamerarengöring

Vad du behöver

  • Borsta
  • Blåsare
  • Engångslinsservetter
  • Mikrofiberduk
  • Bomullsservetter
  • Rengöringslösning för linser

Hur man rengör en lins

Det sista jag vill är att skrapa mitt glas. Jag blåser eller borstar först bort alla smutspartiklar med en blåsare eller en mjuk borste; kom ihåg att det finns glas fram och bak på ett objektiv! För det andra torkar jag av mitt glas med cirkulära rörelser från mitten ut till kanterna. Jag vill inte ha fler partiklar, så det är viktigt att använda en ren mikrofiberduk eller en linsservett för engångsbruk. Använd bara vävnaden en gång och använd inte hushållspapper eftersom det definitivt kommer att lämna spår av partiklar. Om linsen är särskilt fet skulle jag överväga en specifik rengöringslösning lämplig för linser. Applicera först på trasan och torka sedan av glaset med cirkulära rörelser som tidigare. Spraya inte direkt på linsen. Även om objektivet är väderbeständigt kanske det inte är vattentätt och stora mängder lösning kan läcka genom linselementen och in i kamerahuset. Om det fortfarande finns några smutspartiklar kvar runt kanterna, använd en bomullspinne för att ta bort dem.

Ibland kan objektivfästena och deras digitala kontakter på kamerahuset och själva objektivet behöva lite uppmärksamhet. Blås eller borsta av dem då och då för att undvika kommunikationsstörningar.

Rengöringslins med mjuk borste och linsduk i mikrofiber

 

Slutsats

Kom ihåg att kameror är byggda för att tåla användning! Var inte överbeskyddande och ta med dig den under alla förhållanden (så länge den är väderbeständig). Med användning kommer smuts, och att ta hand om din utrustning kommer att göra att den tjänar dig under lång tid framöver. Gå ut, ha kul och ge utrustningen en och annan TLC.

Tack för att du läste, och lycka till!

Hannah

Tillbaka till blogg