Grass photographed in a soft and poetic way

Fantastiska sätt att skapa stämningsfulla bilder

När jag började med fotografering insåg jag snabbt att jag måste förstå två saker: hur man fångar kompositioner i fält och att kunna förmedla den berättelsen och känslan jag kände i en slutlig bild. Först kämpade jag för att alla mina bilder blev platta och tråkiga. Jag kunde bara inte visa vad jag faktiskt hade upplevt. Jag insåg att det är omöjligt att fånga världen som jag ser den i verkligheten. Helt enkelt för att en kamera inte är en uppsättning ögon och en hjärna. Istället vände jag mig till min inre känsla och redigerade mina bilder efter scenens humör och hur jag mådde. Ofta siktar jag på att fånga bilder med en trevlig atmosfär. Det gör dem mjuka och lugna, nästan målande. Här är mina bästa tips för att uppnå denna look.

Bilden tagen på morgonen när det var mycket dimma

Den här bilden är tagen en sommarmorgon. Det var inte mycket ljus, men dimman var så tjock att det bara gick att se några meter framåt. Det var ganska tidigt så naturen hade fortfarande inte riktigt vaknat - det blåste inte alls och sjön var lugn förutom några krusningar. Det ger en skön och lugn minimalistisk känsla.

Få en bra start – den råa bilden kräver vissa funktioner   

Jag siktar alltid på att fotografera när ljuset är mjukt. Detta inträffar på morgonen eller eftermiddagen när solen går upp eller går ner och definitivt mjukar upp alla bilder. Jag tänker på det som att ju närmare middag klockan är, desto skarpare kontrast. Helst gillar jag att gå ut på morgonen före alla andra för då upplever jag att naturen vaknar. Att fotografera när det är dimma eller dimma ger också en viss mystisk och eterisk stämning .

Träd i en dimmig skog i norra Sverige

På det här fotot var jag för sen för att få det låga och mjuka morgonljuset. Det var extremt dimmigt så jag är inte säker på att ljuset skulle ha slagit igenom ändå och det var också under mellansvensk sommar där solen knappt går ner och går upp ändå. Dimman ger verkligen en eterisk stämning och hjälper till att lägga till separation och djup till bilden.

Att minska klarheten framhäver mjukhet

Vanligtvis drar jag ner klarheten lite i mina bilder. Reglaget för klarhet i Lightroom påverkar mellantonerna, och genom att reducera det får höjdpunkterna att glöda och spridas. Ibland drar jag också ner klarheten i vissa områden i bilden med hjälp av ett radiellt filter eller borstverktyg. Radialfiltret fungerar otroligt bra för att mjuka upp utblåst himmel. Har jag en dimmig bild kan jag borsta över dimman för att framhäva den och få den att lysa lite.

Före och efter redigering med ett radiellt filter i Lightroom

Här minskade jag skärpan något i hela bilden och lade till ett stort radiellt filter där jag minskade klarheten i det övre högra hörnet för att tvätta bort högdagrarna ännu mer. Det övre vänstra fotot är utan det radiella filtret, det övre högra fotot är med det radiella filtret tillagt och den nedre bilden avslöjar storleken och var det radiella filtret är placerat.

Dehaze för att göra bilden dimmig

Om jag vet att det var lite dimma på plats, men kameran inte riktigt tog upp det, finns det en möjlighet att lägga till det under efterbearbetningen. Att dra ner reglaget för dehaze gör jobbet, men det är superkraftigt, så var försiktig. Om jag inte vill lägga till dimma i hela bilden kan jag måla den lokalt med penselverktyget. För att få ett ännu bättre resultat skulle jag göra en virtuell kopia, dra ned skjutreglaget för dehaze och öppna båda bilderna som lager i Photoshop (dehaze bild överst). Sedan kan jag sätta en inverterad (svart) mask på det grumlade lagret och måla där jag vill ha lite dimma.

tre bilder på vattenposten i Humboldtparken i Berlin.

En av mina favoritställen i Berlin. Det var en sommarmorgon med lite dimma. Det översta fotot är min sista redigering och hur jag kom ihåg den. Den nedre vänstra bilden var hur det blev: inte riktigt så dimmigt. Det nedre högra fotot är där jag drog ner reglaget för dehaze och använde det lagret för att måla i lite dimma i Photoshop och sluta med den översta bilden.

Grädden på moset för att få det ultimata resultatet  

Om jag upptäcker att strålarna av mjukt ljus inte räcker till eller att något saknas, lägger jag ibland till en linsöverstrålning i Photoshop. Jag söker efter ljusets riktning genom att titta på var högdagrar och skuggor finns och placerar ljusskuren därefter för att framhäva solljuset. Jag brukar bara behålla ljuset och ta bort regnbågsblossarna som är utspridda över bilden. Att reducera flarelagrets opacitet och sudda ut det krävs oftast för att uppnå en mjuk och naturlig look. Linsreflexerna i Photoshop finns i menyn Filter>Render>Lens flares.  

Före och efter applicering av en linsutflytning i photoshop

Det vänstra fotot är den sista Lightroom-redigeringen och den högra redigeras ytterligare i Photoshop. Jag tog bort kvisten i bakgrunden för en mer minimal look och la till en linsutstrålning (låg opacitet) överst på fotot ovanför fågeln. Den förstärker höjdpunkterna i bakgrunden och blöder in i höjdpunkterna i trädet och fågeln.

För att få mina bilder att lysa lägger jag ofta till ett lager av Orton-effekten i Photoshop. Denna effekt förstärker höjdpunkterna och får dem att blöda och spridas. Jag tycker att den här effekten är kraftfull och inte passar alla typer av bilder. Det fungerar exceptionellt bra för skogs- och landskapsfotografering, men jag har också haft några utmärkta resultat med några av mina makron. Det är enkelt att göra: kopiera din bild till ett nytt lager i photoshop (shift+opt+kommando+e), lägg till en gaussisk oskärpa, lagerblandningsalternativet "lighten" och dra sedan ned opaciteten för det lagret till cirka 10 %. Gjort. Detta är det sista steget i min redigeringsprocess.

Skogslandskap. Före och efter applicering av Orton-effekten i Photoshop.

Den vänstra bilden är den sista Lightroom-redigeringen och den högra har Orton-effekten applicerad på den i Photoshop. Jag tycker att det ger bilden ett ljusare, mjukare och mer målande utseende.

Slutsats

Att redigera mina bilder efter en specifik stämning snarare än att replikera verkligheten har hjälpt mig att förbättra mina bilders utseende. Mitt mål är att få dem att se verkliga ut, bara enligt min synvinkel, humör och estetik. Jag använder dessa knep för att uppnå mitt önskade utseende, mer eller mindre på alla bilder. Jag brukar inte använda alla dessa tekniker i samma bild, men det händer. Att använda skjutreglagen för klarhet och dehaze i Lightroom är ett enkelt tillvägagångssätt och ger imponerande resultat. Det är bara att prova det, vara kreativ och ha kul med det.

Photoshop-tekniker kräver förmodligen grundläggande kunskaper i att använda programmet men är kraftfulla och kan ta bilder till nästa nivå. Även om jag var ovillig att lära mig Photoshop, har det hjälpt mig att förbättra min önskade fotoestetik. Så för mig har det definitivt varit värt tiden och kampen, även om jag inte är en särskilt teknisk person.

Men istället för att sitta framför min dator, spenderar jag hellre min tid ute på fältet. Det är därför jag försöker fånga optimala ramar när förhållandena tillåter mig att ha tur. Jag söker efter mjukt ljus, och när möjligheter uppstår med dimma eller dimma, kan jag uppfylla min eteriska dröm.

Tack för att du läste, och lycka till!

Hannah

Tillbaka till blogg